Két vélemény Szaúd-Arábiáról, avagy: csak meg kell érteni és tisztelni kell a kultúrát

Férfiak jogain tipor a szaúdi nőuralom

Örök életükre kiskorúnak tekintik a férfiakat Szaúd-Arábiában, ha jogaikról van szó. Kötelességeik és büntethetőségük tekintetében azonban nincs kiskorúság - állapítja meg a Human Rights Watch, amely első alkalommal folytatott tényfeltáró vizsgálatot Szaúd-Arábiában.

A nemek szigorú elkülönítése és a férfiak felett kötelezően gyakorolt nőfelügyelet miatt Szaúd-Arábiában nem érvényesülnek a férfiak alapvető jogai - állítja a Human Rights Watch. A jogvédők hétfőn közzétett jelentése szerint a férfiaknak szinte mindenhez engedélyt kell kérniük felügyelőjüktől - aki feleségük, anyjuk, sőt akár lányuk is lehet -, legyen szó munkavállalásról, utazásról, tanulásról, házasságról, sőt akár orvosi kezelésről is. A HRW több mint száz férfit interjúvolt meg első szaúd-arábiai tényfeltáró vizsgálata során.

A jelentés szerint a férfiakat úgy kezelik, mintha kiskorúak lennének, akiknek nincs joguk rendelkezni saját vagy gyernmekeik életével kapcsolatban. A férfiak nem nyithatnak bankszámlát gyermekeiknek, de nem irathatják be őket iskolába, nem kérhetik el bizonyítványaikat, és nem vihetik el őket sehova anyjuk engedélye nélkül. A férfiak nem léphetnek be kormányzati hivatalokba, ha azoknak nincsen férfi részlegük, a munkáltatóknak pedig, aki férfi munkaerőt akarnak alkalmazni, elkülönített irodákat kell kialakítaniuk a férfiak számára.

Az elkülönítés miatt a férfiakat hátrányos megkülönböztetés éri mind szavazáskor, mind munkavállaláskor, mind az oktatásban. A kormány hiába vezetett be reformokat - például már enegedélyezik, hogy 45 éven felül kísérő nélkül is utazhassanak - az újításokat nem vezetik be a gyakorlatban. Sok repülőtéren például még mindig egy felügyelőjük által írt írásos engedélyt követelnek tőlük. A felügyelőktől ráadásul lehetetlen megszabadulni, még akkor sem lehet, ha erőszakosak a rájuk bízott férfival szemben, így a szaúdi férfiak teljesen kiszolgáltatottak a családon belüli erőszaknak.

Forrás

Egy betért muszlim férfi élete Szaúd-Arábiában - levél

(...)
Tulajdonképpen a gyerekeink miatt döntöttünk úgy, hogy Szaúd-Arábiába költözünk. Amikor mjegérkeztünk ide, volt egy három éves kislányunk, egy fél éves fiúnk és egy másik, egy hónapos babánk. A feleségem Medinában született és nőtt fel, és a családja nagyrésze is itt él. A költözéssel sokmindent feláldoztam, barátokat, munkát, stb., amik ugyan fontosak voltak, de többet jelentett számomra, hogy egy iszlám országba vándoroljak ki [hidzsra]. Allah tetszését kerestem és a gyermekeim jövőjére gondoltam.

(...)
Könnyebb halal (iszlám vágású) ételeket találni és iszlám ruhákat venni férfiaknak.
Ha Amerikában maradtunk volna, valószínűleg dolgozó apa lennék, de hálistennek Medinában otthon tudok maradni a gyerekeimmel és így jobb apa és férj tudok lenni a napi hajsza nélkül.

(...)
Amikor Amerikába megyek, akkor vezetek, de Szaúd-Arábiában annyira nem hiányzik. A feleségem igyekszik ebben segíteni, én pedig hálistennek elég otthonülő ember vagyok és nincs sok dolgom. Bevallom, az elején volt némi nehézségem, a nyelvi korlátok és az idegenek miatt, de ezen már túljutottam. Mindig emlékezzetek, hogy kérjétek Allahhot adjon türelmet!
Személyszerint én nem találkoztam negatív dolgokkal, amióta itt élek, de ez természetesen változó. Hálistennek, Allah eddig könnyűvé tette az ittartózkodásomat és ha úgy akarja, ez így is marad.
Ami a többférjűséget illeti, nos, bizonyára nem bátorítanám a feleségem, ha ilyesmi megfordulna a fejében, hogy házasodjon újra, de tiszteletben tartanám a döntését.
Végezetül azt kell mondanom, örülök annak, amit Szaúd-Arábia adott nekem. A kezdet nem volt könnyű, sokmindent meg kell szoknod és igyekezned kell beilleszkedni, i.e. eljárni találkozókra, esküvőkre, temetésre, stb. Ha bízol magadban, előbb-utóbb részese leszel az itteni életnek, csak meg kell érteni és tisztelni kell a kultúrát.

Forrás

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pinamkivan.blog.hu/api/trackback/id/tr62936594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palackos 2008.05.07. 15:53:03

hulye pasik! vagy csajok?

Ismeretlen_72184 2008.05.08. 01:10:43

elég korrektek a kommentek az origón a cikkhez. "Ők legalább nem árusitják ki ku@va ként a lányaikat asszonyaikat és ez nekünk felháboritó? Semmiféle jogi intézményben nem engednék nőket dolgozni! Sok mindenben egyet értek a Szaudiakkal! Nincs és nem is volt soha egyenjoguság! Ha rajtam mulna nem is lenne!"

Ismeretlen_84838 2008.05.08. 11:38:48

Találtam egy érdekes drflash szöveget. Ez vajon vicc? LESZBIKA (készül a zene - ez is eppár éve) refr.: hé leszbika! büdös leszbika! hány teniszlabda fér a muflonyba? hé leszbika! ne féjj leszbika! lesz másnap is egy másnapos bika! neki nem kell a gyerök nem kell a férfi bakkancsot ránt a picsamacsó na nézd csak a tehén bika akar lenni csajozni indul a nősténydisznó gyűlöli a banánt és megveti a répát a harcibuzi beevez a mozgalomba lenyomja a soros betonymuffot mert kitanult kéjenc a döggomba refr.: hé leszbika! kretén leszbika! hány teniszlabda fér a puttonyba hé leszbika! ne féjj leszbika! lesz holnap is egy másnapos bika! sakkmattban utazik a macsópicsu asz'iszi hogy ő szarta a női nemet zászlaján egy tőggyel vezetgeti a genetikus tévúton a gyászmenetet hej, a hatalomdzsanki női-neonáci nagyot élvez ha szétmegy egy kapcsolat az eszméivel teliszart sztálincsizma a kretofeminizmus ma nagy divat refr.: hé leszbika! mocsok leszbika! hány teniszlabda fér a puttonyba! hé leszbika! büdös leszbika lesz másnap is egy másnapos bika!

Ismeretlen_84838 2008.05.12. 13:27:32

Látom, hatalmas az érdeklődés, úgyhogy leírom a fejleményeket. Egy igazi drflash rajongótól kaptam meg a választ: "se nem vicc se nem komoly, nem ezen a sikon zajlik. drflash muvei nem viccek es nem komolyak, hanem deliberate hanyasok. bloeeee." Köszönöm, Söntike!!!
süti beállítások módosítása