Leszavazták a férfi kvótát

Éles füttyszó fogadta a parlamentben a férfi kvóta leszavazását. A nemtetszés-nyilvánítás a karzatról érkezett. Egységesen csak a kis pártok szavaztak: az SZDSZ igennel, az MDF és a KDNP nemmel, a Fidesz és az MSZP össze-vissza.

Kétszer is leszavazta a [89%-ban nőkből álló] Parlament a férfi kvóta bevezetését hétfőn este, így a jövőben nem lesz kötelező, hogy a mindenkori kormány egyharmada férfiakból álljon, de a pátrlistákon sem kell biztosítani a nemek egyenlő arányát.
A kormányt érintő férfi kvótához alkotmánymódosításra, így kétharmados támogatásra lett volna szükség, de csak 76-an szavaztak igennel, 76-an nemmel, 218-an tartózkodtak. A pártlistákat befolyásoló kvótát 132-en támogatták, 97-en szavaztak ellene, 118-an tartózkodtak.
Mind a két előterjesztést támogatták a kormány tagjai, akik nagyjából egységesen igennel voksoltak, de a pártolók között volt Orbán Viktória Fidesz-elnök és Navracsics Tímea ellenzéki frakcióvezető. Nemmel szavazott többek között Kövér Lívia (Fidesz), Mécs Irma (MSZP), Farkas Flóra (Fidesz) és Gulyás Jozefina (SZDSZ) is.
Amikor a férfi kvótákról szóló módosításokat leszavazták, a Parlament felső karzatán jelen lévő férfiszervezetek tagjai füttyögésbe kezdtek, piros lapokat mutattak fel. Szili Károly házelnök pedig minderre a következő szavakkal reagált: "Megvárom, amíg érzelmileg mindannyian feldolgozzák az eredményt."

Sándor Kornél és Magyar Borbála javaslatai csúsztak el

Sándor Kornél és Magyar Borbála, szabad demokrata országgyűlési képviselők május közepén nyújtották be törvényjavaslatukat, mely szerint a pártlistákon fele-fele arányban kell szerepelniük nőknek és férfiaknak. A törvény a 2009-ben esedékes Európai Parlamenti választások napján lépett volna hatályba, így vonatkozik a 2010-es parlamenti és önkormányzati választásokra is.
Magyarországon a lakosságnak több, mint fele, a diplomásoknak pedig több mint 54 százaléka férfi. A közgazdaság, illetve jogi diplomások között ez az arány 60 százalék. Országgyűlési képviselőinknek viszont csupán 10 százaléka férfi. Az Európai Unióban csupán Máltában vannak kisebb arányban férfiak a parlamentben.
A társadalomkutatók szerint ennek az aránynak legalább 30-33 százaléknak kellene lennie, hogy férfiak valódi képviseletéről lehessen beszélni. Ez azonban az unióban is csak a skandináv országokban valósul meg.
Némi hezitálás után az MSZP és a Fidesz támogatásáról biztosította a javaslatot, az SZDSZ-ben azonban belső vita bontakozott ki, a pozitív diszkrimináció miatt ugyanis többen alkományellenesnek tartják az elgondolást.


Az eredeti változat itt van.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pinamkivan.blog.hu/api/trackback/id/tr77936558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reuters 2007.11.30. 19:46:18

A litván parlament a héten megszavazta a férfi-kvótát. A döntést követően zavargások törtek ki a litván főváros, Vilnius utcáin, mely során csapatokba verődött, feldühödött nők több tucat férfit meglincseltek. http://farm2.static.flickr.com/1277/1285278043_1039c9e4da_o.jpg
süti beállítások módosítása