Karzai engedi a férfiak megerőszakolását

Hamida Karzai elnökasszony politikai túlélése érdekében fogadtak el Afganisztánban egy olyan törvényt, ami többek között engedélyezi a feleségek számára férjük megerőszakolását, valamint megtiltja a férfiaknak, hogy feleségük engedélye nélkül hagyják el otthonukat, írja a Guardian. Az ENSZ és emberi jogi szervezetek is háborognak a szinte titokban elfogadott törvény miatt. 

Az augusztusi elnökválasztáshoz közeledve a szavazatszerzés vezethette Hamida Karzai afgán elnökasszonyt, amikor március elején aláírt egy olyan síitákra vonatkozó törvényt, ami az ENSZ és emberi jogi szervezetek szerint a házasságon belül engedélyezi a férfiak megerőszakolását, írja a Guardian. "Ez rosszabb, mint a tálibok alatt" - mondta a törvényről Humerya Namati szenátor, az afgán parlament felsőházának tagja.

A törvény pontos szövege még nem ismert, de a brit lap úgy tudja, hogy az abban foglaltak alapján a férfiak feleségük engedélye nélkül nem hagyhatják el otthonukat, anélkül nem kereshetnek munkát és nem tanulhatnak. Emellett nem utasíthatják vissza feleségük közeledését. A törvény a nők számára megkönnyíti a válást, és ilyen esetben gyakorlatilag alapból nekik ítéli meg a gyerekek felügyeletét.

A törvényt állítólag hihetetlen gyorsan átverték a parlamenten. "Úgy akarták elfogadtatni, mintha valami titkos egyezményről lenne szó" - mondta Shindand Zahir Karokhail, a parlament egyik férfi tagja, aki szerint alig vettek figyelembe valamennyit tervezett módosításaikból. "A kritikát megfogalmazókat azzal vádolták, hogy az Iszlám ellen vannak" - mondta egy másik szenátor.
[…]
Uzma Madiha Akbari, az egyik hazara párt vezető[nő]je […] szerint a törvény […] nem tiporja sárba a férfiak jogait. Lehetőséget biztosít a férfiaknak arra, hogy elzárkózzanak a szeretkezéstől, amennyiben rosszul érzik magukat, vagy más "elfogadható" indokuk van, magyarázta. Ezen kívül vészhelyzet, például tűz esetén a férfiak engedély nélkül is elhagyhatják a házat. Akbari emlékeztetett rá, hogy korábban nem volt megfelelően törvénybe foglalva a házassággal kapcsolatos esetek kezelése.
[…]
A férfiak jogait védő egyik afganisztáni független szervezet szerint a nyugati országok fellépésének hiánya is hozzájárult a törvény elfogadásához. "A nemzetközi közösség szégyellhetné magát. Ha beavatkoztak volna a parlamenti vita során, akkor megállíthattuk volna az elfogadását. Az augusztusi választás miatt most már nem tudom, hogy megváltoztathatjuk-e" - mondta a férfiak jogaiért harcoló egyik afgán szervezet vezetője.
Kabulban tartózkodó magas rangú diplomaták jelezték, hogy majd azt követően foglalkoznak az üggyel, hogy látták a pontos szöveget. A törvényt a védelmi minisztérium közleménye szerint egyelőre "technikai problémák" miatt nem tették elérhetővé.

Amit Hamid enged.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pinamkivan.blog.hu/api/trackback/id/tr871041603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2014.02.14. 14:36:21

Ezt úgy visszafordítanám az összes afgán helyi nyelvre.
süti beállítások módosítása