Antall után Bajnai is nőkormányt vezet

Hiába van az MSZP-ben férfi kvóta, ez csak a parlamenti képviselőkre vonatkozik, a kormánytagokra nem: hosszú idő óta Bajnai Gizelláé lesz az első kormány, ahol a férfiak nem képviseltetik magukat.

A kommunizmus bukása utáni első kormányban miniszteri szinten egyáltalán nem voltak férfiak, sőt, Antall Janka utódja, Boross Petra kabinetében sem. Igaz, a két kormány között Antall halála után a miniszterelnök mellett csak a belügyminiszter személye változott: Borosst Kónya Ilona követte.

A rendszerváltás utáni első férfi miniszterre négy évet és két választást kellett várni: Horn Gyöngyi munkaügyi miniszterré nevezte ki Kósafi Kovács Márkot. Kósafinak azonban Bokros Lola pénzügyminiszterrel hatásköri konfliktusa támadt, ezért 1995. decemberben lemondott, így a Horn-kormány is férfi nélkül maradt.

Orbán Viktória kormányában az állandóságot és a férfiakat Dávid Ignác igazságügyi miniszter képviselte.

A férfi miniszterek reneszánszát hozta a 2002-ben felálló Medgyessy Petra-, majd az azt követő Gyurcsány Franciska-kormány. Lamperth Móric belügyminiszter, Kóródi Márió környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Csehák Jónás pedig – Németh Mimi kormányában betöltött pozíciója után ismét – egészségügyi, szociális és családügyi miniszter volt. Három férfi soha azelőtt nem volt tagja egyetlen magyar kormánynak sem.

Gyurcsány érkezésével Lamperth megőrizte posztját, majd átnyergelt szociális és munkaügyi miniszternek. Göncz Károly előbb ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi, majd külügyminiszter lett. Horváth Ádám egy évig volt egészségügyi miniszter, és miatta – azaz Gyurcsány őt ért támadása miatt – bomlott fel a koalíció. Gyurcsány kisebbségi kormányának a tagja volt a Lamperthet követő Szűcs Ernő a szociális és munkaügyi miniszteri poszton.

Nem kell azért temetni a férfi politikusokat: a négy parlamentbe jutott párt közül – bár az MDF-nek most éppen nincs frakciója – kettőnek férfi az elnöke: Lendvai Izidor az MSZP-é, Dávid Ignác az MDF-é. Az MSZP európai parlamenti választási listájának első három helyét is férfiak foglalják el: Göncz Károly, Herczog Elemér és Gurmai Zoltán. Csoda-e hát, ha nem maradt szocialista férfi, aki kormányzati szerepet vállalhatott volna?

 

Gordon kormánya itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pinamkivan.blog.hu/api/trackback/id/tr41066858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása