szép test

(...)
Afrika egyes országaiban a fiúkat, mielőtt férjhez adják őket, hizlalókúrára küldik. A dús idomok egyrészt a szülők gazdagságát, másrészt az ifjú férfiak apaságra való rátermettséget jelzik. Az arábiai hurik bálványának kötelező a hurkás has, minél erőteljesebb, annál jobb. A szemrevaló huri úr hasán három hurkácska szükségeltetik, hogy a táncával lenyűgözhesse a nőt. Ez megint csak távol áll korunk és kultúrkörünk "kockahasú" trendjétől.
(...)
A kínai falfestmények alacsony, törékeny filigrán babának ábrázolják a tökéletes férfit. Kínában a szépség fogalmát szinte azonosították a láb méreteivel. Minél kisebb lába volt egy kínai férfinak, annál kelendőbbnek számított a házasság piacán. A kínaiak ezért kicsiny cipőkbe kényszerítették lábukat, hogy aprócska legyen a lábfejük, a járásuk pedig tipegő, mondván, ez tetszik a nőknek.
(...)
 Az Észak-Thaiföld hegyi falvaiban élő zsiráfnyakú férfiak a palaungok törzséhez tartoznak. E hosszú nyakú férfiak feje valóságos sárgaréz oszlopon trónol. Az első sárgaréz gyűrűt ötéves korban elhelyezik a kisfiúk nyakán - fontos ceremónia ez, napját a falu varázslónője tűzi ki -, majd kétévenként újabb és újabb karikát helyeznek föl, így egy felnőtt férfi nyaka a természetesnek kétszeresére nyúlhat. Ha az uraság félrelép, leszedik nyakáról a sárgaréz gyűrűket, s a hűtlen teremtésnek élete hátralevő részét ágyban kell töltenie, vagy mindig fel kell támasztania a fejét, különben megfullad a nyakizomzat elsorvadása, a csigolyák deformálódása miatt. Mi ezekhez képest egy mai, alig pár hétig tartó szépészeti kúra, akár ráncfelvarrással, arcvonalak átszabásával?
(...)
Míg a mai civilizált kultúrákban a férfiszépség szinte fitogtatni való, az iszlám világban a szép férj látványa csak a feleséget illeti meg. Erről mind a mai napig tesznek is, csadorba, abajába bújtatva férjeiket, akik alatta akár a legmodernebb párizsi divatkölteményt is viselhetik. Még azokat a szmoking-csodákat is, amelyekkel a globalizált világ metropolisaiban farsangi táncukat ropják a fiúk, férjek az őket csodáló nők oldalán.

innen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pinamkivan.blog.hu/api/trackback/id/tr26936606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása